dissabte, 18 de gener del 2014

Es restauren dos taules gòtiques d'Atzeneta del Maestrat

En nota de premsa, CulturArts IVC+R, l'ens públic valencià dedicat a la conservació i restauració del patrimoni, ha anunciat la presentació dels treballs que s'han dut a terme en dues taules gòtiques ubicades a l'església de Sant Bartomeu d'Atzeneta del Maestrat.

Aquestes taules compten amb un indubtable valor artístic i patrimonial. De fet, la "Visitació de Maria a sa cosina santa Isabel" i "Passatge martirial de la vida de sant Sebastià" són les darreres restes que se'n conserven dels antics retaules medievals de la parròquia. Ambdues estan datades a les primeres dècades del segle XVI.

Foto: Facebook de l'IVC+R

Des d'IVC+R assenyalen que les dues taules estan tallades, la "Visitació" per la part inferior i el "Passatge" per la superior, la qual fa creure als tècnics que poden provindre del lateral del mateix o dos retaules diferents, que hi estarien a les ermites del terme d'Atzeneta.

La tasca de restauració ha hagut d'actuar sobre els múltiples repintats, els colps i esgarrapades, i el deteriorament de les obres pel pas del temps. Gràcies a tècniques com estudis fotogràfics amb llun natural i ultraviolada, radiografies, anàlisis fisiques i químiques dels materials es va obtindre un complet informe previ a la intervenció, de manera que es va decidir l'eliminació de l'estuc i els repintats fins traure a la llum les primeres pintures gòtiques. A més a més, la restauració ha permés identificar l'escena del "Passatge martirial de la vida de sant Sebastià", que en un principi es pensava que corresponia a l'escena de la flagelació del Senyor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada